úterý 30. září 2014

Anketa -Kladenský deník: ubytovny, divadlo, Dum kultury, tržnice



Mgr. Milan Hamerský, Lepší Kladno a Starostové
1.   Jak lze podle vás vyřešit otázku ubytoven ve městě Kladně?
Kladeňákům komplikují život ve městě každodenní problémy s bezpečností, s čistotou, kriminalitou a nezaměstnaností tisíců lidí. Kladno 20 let řídí ODS, primátor sedí na radnici od roku 1994 (úředník, náměstek, primátor). Není možné se vymlouvat na jiné a svalovat vinu na špatné zákony, když Kladno nevyužívá možností, které má k dispozici. Lidé očekávají řešení svých problémů místo dalších slibů. 

Lepší Kladno prosadí koncepční politiku města v oblasti sociální a bezpečnostní, která se konečně začne opírat o názory odborníků místo ideologie. Společnost Člověk v tísni situaci zmapovala a navrhla městu několikrát pomoc s řešením. Dosavadní vedení nemělo zájem.  Pracuje dobře městská policie? Proč zastupitelé prodloužili provozování hazardu o dva roky? Lepší Kladno navrhuje zákaz hazardu v roce 2015. Umíme problémy řešit, nejen o tom mluvit a slibovat. Jde to jinak!



2. Proč stále není dokončena rekonstrukce Městského divadla v Kladně?
MUDr. Karel Protiva, Lepší Kladno a Starostové
Problém vidím v městem nezvládnutém výběrovém řízení na zhotovitele, jak v případě rekonstrukce divadla, tak řadě dalších. Divadlo je pouze nejkřiklavějším příkladem. Výběrové řízení bylo vypsáno pouze s ohledem na cenu a termín.  Vyhrála firma s cenovou nabídkou výrazně nižší, než byla cena reálná. Výsledkem je ukončení stavebních prací, opuštěná a staticky nezajištěná stavba a realizační firma v likvidaci. 

Pokud bych dělal výběrové řízení na dodání papíru, jistě by mi kritérium ceny stačilo. V případě takto komplexní stavební zakázky je potřeba hodnotící kritéria rozšířit a nebýt pohodlný.  Výsledek je pro kulturymilovné Kladeňáky tristní. Nefunkční divadlo, náklady na rekonstrukci se kvůli zastavení prací a vypsání nového výběrového řízení zvýší, hrozí vrácení dotace. Který náměstek za to zodpovídá? Umíme problémy řešit, nejen to slibovat. Jde to jinak!



3. Jste pro to, aby se Dům kultury v Kladně stal v budoucnu majetkem města?
Mgr. Jana Šrámková, Lepší Kladno a Starostové
Dům kultury se otevřel veřejnosti 5.5.1973. Za projektem stál významný architekt Václav Hilský. Jeho práci najdeme na sídlišti v Rozdělově, budovy SPŠS a OA, nové Lidice. Mnozí občané považují DK za vlastní, protože zde prožili první milostná okouzlení v tanečních hodinách, poprvně okusili zakázané pivo, absolvovali své maturitní plesy a řádili na koncertech rockových kapel. Velkorysý stánek kultury patřil a patří odborářům, kteří si s ním nevědí rady. 

Město neprůhledně dotuje DK mnoha milióny. Tyto finanční částky jsou samozřejmě na objektu vidět, ale nevím, proč bychom měli opravovat a financovat stavbu, když nám nepatří. DK je místem, které naše společenství spojuje, přejali jsme ho od minulé generace a měli bychom ho udržovat a starat se sami. Lepší Kladno zachránilo letos 3 milióny určené na podnikání členů ODS v DK. Umíme problémy řešit, nejen to slibovat. Jde to jinak!
 


4. Jak je podle vás nejlepší využít prostor bývalé tržnice na náměstí Svobody?
Ing. arch. Lukáš Rouha, Lepší Kladno a Starostové
Plocha bývalé tržnice je stavební parcelou. Nejlepší by bylo, postavit zde objekt, který by doplnit a uzavřel kompozici náměstí Svobody. Funkční využití objektu by mohlo být víceúčelové, byty v horních podlažích, komerční plochy v nižších patrech a obchodní parter. Za úvahu by stálo v části parteru zřídit celoroční provoz tržnice a sociální služby. Nad způsobem využití chceme odbornou diskuzi za účasti veřejnosti. 

Součástí musí být úprava dopravního řešení s důrazem na zklidnění třídy ČSA. Výsledná podoba objektu by měla vzejít z veřejné architektonické soutěže, abychom získali maximálně kvalitní stavbu. Letošní architektonická soutěž na návrh dočasné tržnice se povedla. Prosadíme, že veřejné soutěže se stanou na Kladně standardem. Prosadíme jako významné kritérium výběru řešení jejich kvalitu. Umíme problémy řešit, nejen to slibovat. Jde to jinak!



5. Co vám na Kladně nejvíce chybí?
Mgr. Milan Hamerský, Lepší Kladno a Starostové
Chybí mi smysl pro pořádek, slušnost, úcta k druhým i k sobě. Schody se čistí shora. Nepřizpůsobiví k zákonům sedí na magistrátu. Vedení města (ODS, ČSSD, KSČM) porušuje řadu zákonů, utajuje informace před občany, rozhoduje ve prospěch svůj a spřízněných podnikatelů. Připomínky veřejnosti a odborníku ignoruje a zesměšňuje. Snaha udržovat čistotu ve svém okolí je vlastní pouze určité části obyvatel. Malou snahu projevují také firmy, které jsou za udržování čistoty placené. 

Chybí mi snaha řešit architekturu a městské plánování kvalitně. Chybí mi otevřenost města nápadům, kreativitě a diskuzi. Klídek a šeď. Normální lidé nemají zájem o vývoj města, na zastupitelstvo chodí méně než 10 občanů. Nechali jsme si město ukrást politiky. Kladeňáci, chceme ho zpátky? Jen volby to mohou změnit. Jde to jinak! Pusťme do vedení města osobnosti Lepšího Kladna a Kladno bude nejLepší : ).

1 komentář:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat